Παρακαλώ καταθέστε τις εργασίες σας σε μορφή νέας ανάρτησης.

________________________________________________________________________________________

"WIKIS ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ" ΛΙΝΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ



ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ

ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ


ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα εργασίας:

WIKIS ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ”



ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ:ΛΙΝΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ
ΕΞΑΜΗΝΟ:5ο
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:ΚΟΥΛΟΥΚΤΣΗΣ-ΚΟΛΟΒΕΤΣΙΟΣ







Περιεχόμενα

Τι είναι ένα wiki;
Θεματολογία που παρατηρείται σε wikis
Wiki Farms
Τα αρνητικά σημεία ενός wiki
Wikipedia
Wikis και προώθηση επιχειρήσεων
Μπορεί να ωφεληθεί μια επιχείρηση απο ένα wiki;
Χρήσεις ενός business wiki
Σε ποιές περιπτώσεις μια επιχείρηση χρειάζεται ένα wiki
Σε ποιές περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η χρησιμοποίηση wiki
Ποιές εταιρείες χρησιμοποιούν wiki
Βιβλιογραφία








Τι είναι ένα wiki;

Πρόκειται για την απλούστερη διαδικτυακή βάση δεδομένων που μπορεί να υπάρξει, ή, καλύτερα, για το απλούστερο σύστημα συνεργατικής διαχείρισης περιεχομένου. Εμπνευσμένο από το προγραμματιστικό περιβάλλον HyperCard της Apple, το πρώτο πρόγραμμα wiki δημιουργήθηκε το 1995 από τον Ward Cunningham σαν ένας τρόπος διαχείρισης του περιεχομένου του site Portland Pattern Repository. Πήρε το όνομά του από το wiki-wiki, μια λέξη από την τοπική διάλεκτο της Χαβάης που σημαίνει: "γρήγορος". Είναι στην ουσία ιστοσελίδες που ο καθένας (με άδεια) μπορεί να δημιουργήσει ή να επεξεργαστεί.

Τα wiki υποστηρίζουν δύο επίπεδα πρόσβασης, αυτό του κοινού χρήστη και αυτό του διαχειριστή με επιπλέον δικαιώματα διαχείρισης και ελέγχου των πληροφοριών. Υποστηρίζουν την ανωνυμία των χρηστών, έτσι κάθε εξουσιοδοτημένος ή μη χρήστης μπορεί να προσθέτει, να επεξεργάζεται και να διαγράφει υπάρχον περιεχόμενο στην ιστοσελίδα. Παράλληλα τα wiki έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τις πρόσφατες μεταβολές (Recent changes: λίστα με όλες τις τελευταίες αλλαγές), επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση μεταξύ των χρηστών για το θέμα που αναφέρεται η κάθε σελίδα του wiki και την αναζήτηση σε πλήρες κείμενο. Για να φέρει μία μηχανή αναζήτησης, όπως το Google και το Yahoo, αποτέλεσμα από ένα wiki, θα πρέπει να έχει γίνει διασύνδεση στο wiki από κάποια ιστοσελίδα.Τα wikis έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ ομάδων.


Το περιεχόμενο σε ένα wiki μπορεί να ενημερώνεται χωρίς κάποια καθυστέρηση, χωρίς έξοδα διαχείρισης και την ανάγκη για διανομή, αφού οι χρήστες και οι συνεισφέροντες στο περιεχόμενο ενός wiki είναι οι ίδιοι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι τύποι αρχείων δεδομένων, όπως υπολογιστικά φύλλα, έγγραφα κειμένου, διαφάνειες παρουσιάσεων, PDFs, οτιδήποτε μπορεί να παρουσιαστεί σε έναν φυλλομετρητή. Μπορούν επίσης να εσωματώνουν κοινά μέσα επικοινωνίας, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων (ΙΜ). Η λειτουργία ενός wiki περιορίζεται μόνο από τις προγραμματιστικές δεξιότητες του προσώπου που το διαχειρίζεται.

Ορισμένες από τις χρησιμότητες ενός wiki είναι:

  • η πολύ εύκολη και απλή συγγραφή και δημοσίευση
  • η δόμηση της πληροφορίας
  • η συνεργατική κατασκευή ενός εγγράφου
  • η οργάνωση μιας εκδήλωσης
  • η αντιμετώπιση μιας καταστροφής
  • η ενημέρωση με την καταγραφή ειδήσεων
  • η ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική


Τα διάφορα wikis λογισμικά διαθέτουν, λοιπόν, εργαλεία αναζήτησης, μέσα στο υλικό, πλοήγησης, πρόσφατες αλλαγές, ιστορικό προηγούμενων μορφών της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Τέτοιο λογισμικό είναι το Twiki (http://twiki.org/) και το Phpwiki (http://phpwiki.sourceforge. net/), τα οποία είναι ανοικτού κώδικα, και για εμπορικές εφαρμογές υπάρχει το ProjectForum (http://www.projectforum.com/).

Σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον τα wiki επιτρέπουν την ανταλλαγή απόψεων, το σχολιασμό ιδεών και την ομαδική διαμόρφωση ανεπίσημων κειμένων, πριν την επίσημη δημοσίευσή τους. Μπορούν να λειτουργήσουν σαν εικονικά εργαστήρια, ως ασύγχρονο μέσο επικοινωνίας ή ιστοσελίδα ενός μαθήματος. Χρησιμοποιούνται και για την καταγραφή σημειώσεων από ένα γεγονός που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα ένα συνέδριο ή ένα μάθημα. Παρέχουν ευκολία στη δημιουργία και αναβάθμιση περιεχομένου, στη δημιουργία υπερσυνδέσμων και την αποφυγή των broken links, λόγω της συμμετοχής πολλών ατόμων και όχι μόνο ενός.

Σε μία βιβλιοθήκη ένα wiki μπορεί να λειτουργήσει σαν αποθετήριο γνώσης, χωρίς την απαραίτητη μεσολάβηση του βιβλιοθηκονόμου, για παράδειγμα η αγαπημένη ιστοσελίδα, λίστα με προτάσεις βιβλίων ή τα καλύτερα βιβλία (book rating), FAQ, σελίδες που είναι εύκολο να δημιουργηθούν και να ενημερώνονται από τους ίδιους τους χρήστες μέσα από ένα wiki λογισμικό.
Τα wikis όχι μόνο καταργούν τη γραμμική συγγραφή και ανάγνωση ενός κειμένου, αλλά είναι πιο αποτελεσματικά από μία στατική ιστοσελίδα, γιατί τη θεματική δομή και δημιουργία τους αναλαμβάνουν και οι χρήστες.

Βέβαια, κάποιοι από αυτούς θα προτιμούσαν να φτάνει η πληροφορία μέσω e-mail ή RSS - news aggregator, αλλά σε αυτή τη περίπτωση δε θα μπορούν να έχουν το ρόλο του συνδιαμορφωτή της πληροφορίας αυτής.




Θεματολογία που παρατηρείται σε wikis

Τα θέματα των wikis μπορεί να είναι γενικά, όπως π.χ. στην Wikipedia ή το Wiktionary, έως πολύ ειδικά, όπως π.χ. το CookbookWiki ή το Fitness Wikia. Αν κάποιος αναζητά κάτι σε μια εγκυκλοπαίδεια ή ένα λεξικό ή ψάχνει για συγκεκριμένη πληροφορία για ένα θέμα, όπως το cooking ή το sports ή τα video games, μπορεί να τα βρει όλα αυτά σε ένα wiki.
To πιο δημοφιλές wiki είναι η Wikipedia. Είναι μια διαδικτυακή συνεργατική εγκυκλοπαίδεια και από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς επισκεπτών στον παγκόσμιο ιστό. The Wikimedia Foundation, η εταιρεία που διαχειρίζεται τηνWikipedia, φιλοξενεί επίσης αρκετές άλλα sites όπως το Wiktionary, το Wikiquotes και το Wikibooks, μια συλλογή ελεύθερου περιεχομένου εκπαιδευτικών βιβλίων. Τα wikis που εξειδικεύονται σε ένα θέμα μπορούν να περιέχουν περισσότερες λεπτομέρειες.


Ορισμένα είδη wikis είναι τα παρακάτω:


  • wikis αναφοράς, που περιλαμβάνουν εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, αποφθέγματα, άρθρα με το πώς να κάνεις κάτι, οδηγούς γλωσσικών αναφορών.
  • wikis για προϊόντα και αγορές: εδώ εντάσσονται αυτά που αφιερώνονται σε αναφορές των καταναλωτών για πιθανά προβλήματα με ένα προϊόν, σε συγκρίσεις προϊόντων και κριτικές ή σε συγκεκριμένα αγαθά, όπως π.χ. αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες.
  • wiki με αστεία και πλάκες: περιλαμβάνουν wikis που στηρίζονται σε δημοφιλείς κωμωδίες
  • game wikis: εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, περιέχοντας οδηγίες, συμβουλές, στρατηγικές, εξειδικευμένη γνώση.
  • wikis για αθλήματα: ορισμένα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα αθλήματα, ενώ άλλα αναφέρονται σε φιλάθλους γενικώς.
  • wikis για φαγητό και ποτό: περιλαμβάνουν οδηγούς μαγειρικής, κριτικές εστιατορίων κλπ.
  • wikis για την υγεία: περιέχουν πληροφορίες για ασθένειες, συμπτώματα, θεραπείες, δίαιτες, γυμναστική κλπ.
  • wikis για ταξίδια και γεωγραφία: περιλαμβάνουν πληροφορίες για ταξίδια, τουρισμό, αρχιτεκτονική, τοπικές ειδήσεις κλπ.
  • wikis για τη θρησκεία: αναφέρονται σε θρησκευτικά κείμενα, θρησκευτική ιστορία, συζητήσεις για θεολογικά θέματα κλπ.
  • wikis για πολιτικά θέματα

Wiki Farms


Ένα πλήθος από wikis συγκεντρωμένων στο ίδιο δικτυακό τόπο (website) αποκαλείται wiki farm. Συνήθως έχουν ένα λογαριασμό login για όλα τα wikis και μία μηχανή αναζήτησης. Ανάμεσα στις πιο γνωστές "φάρμες" wikis είναι η Wikia και το Wetpaint. Επίσης, υπάρχουν τα Pbwiki και Wikispaces.
Κάθε wiki έχει την δική του κουλτούρα και κοινότητα, που μπορεί να μοιράζεται ανάμεσα σε αναγνώστες, συγγραφείς ή εκδότες. Κάποιοι εντάσσονται μόνο σε μια από τις κατηγορίες αυτές, ενώ άλλοι αποκτούν και τους τρεις ρόλους. Οι φάρμες αυτές αποτελούν ιδανικό μέρος για αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους wiki.


Τα αρνητικά σημεία ενός wiki


Ακόμα και οι ειδικοί μπορεί να κάνουν λάθη. Οι ιστορικοί δεν συμφωνούν πάντοτε στην περιγραφή ή την ανάλυση των ιστορικών γεγονότων ούτε οι επιστήμονες στα επιστημονικά θέματα. Οι καταχωρίσεις σε ένα wiki μπορεί να γράφονται από ειδικούς ή μη. Γι' αυτό χρειάζονται επαλήθευση και όχι ανεπιφύλακτη χρήση.

Άλλο ένα αρνητικό σημείο, είναι η παραπληροφόρηση, η σκόπιμη παραπλάνηση του αναγνωστικού κοινού με κατάλληλα καλυμμένες ψευδείς πληροφορίες, με στόχο την διαμόρφωση επιθυμητής κοινής γνώμης. Συχνά κατηγορούνται επιχειρήσεις ότι επιδιώκουν να πλήξουν τους ανταγωνιστές τους αλλοιώνοντας τις πληροφορίες που αυτές εισάγουν. Άλλες φορές πάλι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για λόγους προώθησης και διαφήμισης, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα από συγκεκριμένη σκοπιά.
Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν επιφυλάξεις για τη χρήση αυτού του εργαλείου, διότι έτσι χάνουν τον έλεγχο της πληροφορίας. Αλλά, κατά βάση, τα wikis στηρίζονται στην υιοθέτηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αναγνώστες – χρήστες - συνδιαμορφωτές της πληροφορίας. Γι’ αυτό το λόγο κάποια wikis λειτουργούν μόνο με εξουσιοδοτημένους χρήστες, κάποια άλλα ζητούν την επιβεβαίωση του διαχειριστή πριν την δημοσίευση στο διαδίκτυο. Όλες αυτές οι επιπλέον δυνατότητες όπως η παρακολούθηση των αλλαγών, η δυνατότητα ανάκτησης προηγούμενων «εκδόσεων» μίας ιστοσελίδας, η διαγραφή ανεπιθύμητου υλικού αποτελούν πρόσθετες εγγυήσεις για την εγκυρότητα του περιεχομένου ενός wiki.




Wikipedia
Σήμερα το μεγαλύτερο wiki είναι η Wikipedia. Ιδρυτής της είναι ο Jimmy Wales και φιλοξενείται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Wikimedia. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001 από τη Nupedia, μια μορφή ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας, της οποίας όμως τα λήμματα ήταν αρκετά περιορισμένα στο αριθμό, λόγω των αυστηρών κριτηρίων. Η Wikipedia έχει εναποθέσει τη δύναμη της γνώσης στα χέρια των χρηστών. Η ίδια η δομή της εγκυκλοπαίδειας ενθαρρύνει τον οποιοδήποτε να δημοσιεύσει ό, τι θέλει «ατιμώρητα».

Πρόκειται για ένα καλά διοικούμενο δικτυακό τόπο ο οποίος χρησιμοποιεί τη γνώση των πολλών για να δημιουργήσει ενημερωμένα και καλογραμμένα άρθρα. Τα άρθρα έχουν δομή στο περιεχόμενό τους, με υπερσυνδέσμους σε άλλες σελίδες της Wikipedia ή σε άλλες ιστοσελίδες. Λήμματα που δεν είναι ολοκληρωμένα έχουν ανοικτή πρόσκληση για «συγγραφή» και συνδρομή στο περιεχόμενό τους.
Τα άρθρα της Wikipedia, που θέλουν συμπλήρωμα και καλούν τους χρήστες γι’ αυτό, λέγονται «stubs». Η σελίδα «recent changes» περιλαμβάνει τις πρόσφατες αλλαγές στα λήμματα, η σελίδα «history» έχει τις αλλαγές του κάθε λήμματος, καθώς επίσης μπορεί να υπάρχει και σελίδα «discussion» για συζήτηση και σχόλια για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου λήμματος.

Στόχος της Wikipedia είναι η δημιουργία μιας ελεύθερης, με παγκόσμια πρόσβαση, εγκυκλοπαίδειας που να εξασφαλίζει απεριόριστη πρόσβαση στη γνώση. Σήμερα, με καθημερινή ενημέρωση από χρήστες σε όλο τον κόσμο, υπάρχει σε περισσότερες από 200 γλώσσες, εκ των οποίων 185 είναι ενεργές. Στην αγγλική έκδοση τα λήμματα είναι 734.967 και χωρίζονται σε 10 θεματικές κατηγορίες καθώς επίσης δίνεται δυνατότητα για αναζήτηση με λέξη - κλειδί. Το βάθος και το εύρος ενός θέματος που καλύπτεται από την Wikipedia εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους τους χρήστες και από το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο θέμα.
Το πλήθος των λημμάτων σε κάθε γλώσσα της Wikipedia καθώς και το μέγεθος της κάθε «εθνικής» Wikipedia φανερώνει και το βαθμό διείσδυσης του Internet σε παγκόσμια κλίμακα. Στην ελληνική γλώσσα, η Wikipedia ξεκίνησε το 2002 και σήμερα διαθέτει 5399 λήμματα. Στην ελληνική Wikipedia έχουν γίνει μέχρι σήμερα 4165 αναγνώσεις, 51.626 επεξεργασίες λημμάτων, και υπάρχουν 1014 εγγεγραμμένοι χρήστες και 6 διαχειριστές - επιμελητές.
Το ότι η Wikipedia γίνεται από εθελοντές και μέσα από συμμετοχικές διεργασίες είναι κάτι θετικό. Χρησιμοποιώντας τη γνώση των πολλών, η Wikipedia δημιουργεί άρθρα που αποτελούν μία πρώτη πηγή γνώσης, ένα αρχικό εργαλείο για την έρευνα και πρέπει να αξιολογείται όπως όλα τα πληροφοριακά έργα.
Ενδεχομένως να ξεπερνά μία εμπορική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια σε μέγεθος, δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για την ποιότητα με σιγουριά. Με βάση βασικά κριτήρια αξιολόγησης ιστοσελίδων, η Wikipedia αμφισβητείται ως προς την ακρίβεια, γιατί δεν γνωρίζουμε την πηγή προέλευσης των πληροφοριών, την πληρότητα, γιατί δεν αναπτύσσονται όλα τα άρθρα εξίσου και υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθεί ή να χαθεί χρήσιμο υλικό, την ουδετερότητα στην άποψη των «συγγραφέων» και την αξιοπιστία, γιατί η λαθεμένη πληροφορία δεν εντοπίζεται πάντα από τους επιμελητές. Σύμφωνα με την IBM12, τα λάθη που γίνονται από τους χρήστες, εντοπίζονται γρήγορα, σε λιγότερο από δύο λεπτά, από εθελοντές «επιμελητές - εκδότες», κι έτσι ενδεχομένως να μην προλάβει να τα δει κανείς.



Wikis και προώθηση επιχειρήσεων

Μπορεί να ωφεληθεί μια επιχείρηση από ένα wiki;

Τα wikis είναι εργαλεία ανοικτού κώδικα (open source) που επιτρέπουν σε επισκέπτες να γράφουν και να δημοσιεύουν περιεχόμενο ορατό σε έναν δικτυακό τόπο (website). Έχουν σχεδιαστεί σαν εύχρηστα συνεργατικά εργαλεία και έχουν προέλθει από τις τάξεις συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου.
Ένα business wiki είναι από τα ισχυρά Enterprise 2.0 εργαλεία, που μπορούν να μετασχηματίσουν τη φύση της επικοινωνίας σε μια επιχείρηση. Ενώ η κανονική επικοινωνία στις επιχειρήσεις ρέει σε ευθεία γραμμή, από την κορυφή προς τα κάτω, ένα business wiki μπορεί να δημιουργήσει μια αντίστροφη ροή από τη βάση προς την κορυφή (bottom up).
Μια πρόσφατη αναφορά από το
Forrester εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις ξόδεψαν περίπου 63 εκατομμύρια δολάρια για wikis τον περασμένο χρόνο. Τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για μια επιχείρηση από την δημιουργία και διατήρηση ενός wiki είναι αρκετά. Οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα wikis με έναν από τους παρακάτω τρόπους:





  • σαν ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (content managment system, CMS) σε δικτυακό τόπο
η αύξηση της κίνησης και του αριθμού επισκέψεων μιας ιστοσελίδας συνδέεται με την παροχή σε εξωτερικούς χρήστες της δυνατότητας να συμμετέχουν στην δημιουργία περιεχόμενου. Μια επιχείρηση με σημαντική διαδικτυακή παρουσία θα πρέπει να επιτρέπει στους πελάτες της ή στους αναγνώστες της να μπορούν να εκδίδουν επιλεγμένες σελίδες, σαν έναν τρόπο οικοδόμησης μιας κοινότητας γύρω από τον ιστότοπο ή την επιχείρηση. Θα πρέπει, ωστόσο, οι όροι χρήσης να είναι σαφείς και να παρακολουθούνται προσεκτικά οι καταχωρίσεις στις σελίδες αυτές. Οι διαδικτυακές κοινότητες απαιτούν επένδυση χρόνου και προσπάθειας στην παρακολούθηση και διατήρησή τους.


  • σαν ένα εργαλείο για εσωτερική διαχείριση εγγράφων και ροή εργασιών
τα wikis είναι πολύ χρηστικά εργαλεία για την αποθήκευση οδηγιών για τους πωλητές ή ως για την άμεση συνεισφορά σε μια παρουσίαση από πολλά τμήματα της επιχείρησης.
Εφόσον οι σελίδες ενός wiki μπορούν να διατεθούν με δικαιώματα πρόσβασης και έκδοσης, δεν υπάρχει πλέον το πρόβλημα ελέγχου των εκδόσεων ενός εγγράφου, ανάλογα με τους υπαλλήλους στους οποίους απευθύνεται.

Το περιεχόμενο των σελίδων ενός wiki είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε φυλλομετρητή δικτύου, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν ένας server (εξυπηρετητής) αρχείων, χωρίς το κόστος και τις τεχνικές απαιτήσεις για τη συντήρηση ενός περίπλοκου δικτύου υπολογιστών. Τα δεδομένα που εισάγονται στις σελίδες ενός wiki δεν κινδυνεύουν να χαθούν, αφού είναι δυνατή η επαναφορά προηγούμενων εκδόσεων και έτσι η διόρθωση τυχόν σφαλμάτων.

Με τη χρήση ενός wiki βελτιώνεται η συνεργασία και η επικοινωνία των ανθρώπων μιας επιχείρησης. Οι ομάδες εργασίας και τα άτομα μπορούν να ενημερώνονται και να δραστηριοποιούνται συνεχώς.


Χρήσεις ενός business wiki:

  • διευκόλυνση αμφίδρομης επικοινωνίας και διανομή πληροφορίας σε όλη την γη, ανάμεσα σε υπαλλήλους που εργάζονται σε διαφορετικές τοποθεσίες
  • αντικατάσταση των βάσεων γνώσης (knowledge base) και των συχνά διατυπωμένων ερωτήσεων (FAQs). Μπορεί να λειτουργήσει σαν γνωσιακή βάση δεδομένων που θα διευκολύνει την επίλυση προβλημάτων από υπαλλήλους. Επίσης, ως εγχειρίδιο λειτουργίας και πρακτικών που ενημερώνονται διαρκώς.
  • υποστήριξη συναντήσεων ή και αντικατάστασή τους, με την δυνατότητα κατάθεσης απόψεων και θέσεων πριν ή μετά από μια συνάντηση (brainstorming)
  • διανομή της ίδιας πληροφορίας σε όλα τα μέλη μιας ομάδας και διαφανής διανομή ιδεών

Σε ποιες περιπτώσεις μια επιχείρηση χρειάζεται ένα wiki



Μια επιχείρηση θα πρέπει να αποφασίσει τη χρησιμοποίηση ενός wiki, εφόσον θέλει :
  • να εγκαταστήσει ένα εσωτερικό δίκτυο (intranet) γρήγορα και οικονομικά χωρίς να υπονομεύσει την λειτουργικότητα, την ασφάλεια ή τη διάρκεια
  • να δημοσιεύσει μια σειρά εγγράφων της επιχείρησης σε μια τοποθεσία προσβάση από όλους και να επιτρέπει στους υπαλλήλους της να διαχειρίζονται αυτά τα έγγραφα με ελάχιστη προσπάθεια ή καθυστέρηση
  • να διοργανώνει και να διαχειρίζεται σημειώσεις από συζητήσεις, θέματα ομάδων και ημερολόγια της επιχείρησης.
  • να διαθέτει ένα εργαλείο διαχείρισης έργου που είναι δωρεάν ή φθηνό, επεκτάσιμο, και προσβάσιμο μέσω ενός φυλλομετρητή διαδικτύου
  • να προσφέρει μια κεντρική τοποθεσία όπου μπορούν να είναι ορατά και να ανταλλάσσονται έγγραφα και να αναθεωρούνται από άτομα ή ομάδες κατανεμημένες.


Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η χρησιμοποίηση wiki:


Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα wiki, όταν η επιχείρηση:

  • χρειάζεται να χρησιμοποιεί περίπλοκους τύπους αρχείων. Κάποια wikis μπορούν να υποστηρίξουν μόνο κείμενο ή αρχεία HTML. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται πλατφόρμες wiki που στηρίζονται σε PHP/SQL και όχι σε PERL.
  • δεν διαθέτει προσωπικό που θα είναι υπεύθυνο για τη χρήση του wiki. Θα πρέπει κάποιος να φροντίζει προσέχει την ονομασία των σελίδων και τη διατήρηση συνδέσμων, ώστε να είναι λειτουργική η αναζήτηση όρων μέσα σε αυτό.
  • δεν προωθεί την συνεργατικότητα στο χώρο εργασίας της. Η κριτική του περιεχομένου από ομοτίμους (peer review) δεν είναι πάντοτε η καλύτερη λύση για τη διατήρηση του περιεχομένου
  • επιδιώκει την ανταλλαγή απόψεων. Το καλύτερο εργαλείο για την δημοσίευση γνώμης και τη διεξαγωγή συζητήσεων είναι το blog.




Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν wiki;

Περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις πειραματίζονται στη χρήση wikis. Ωστόσο, υπάρχουν και πολύ γνωστές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει wikis με επιτυχία.
Η Nokia χρησιμοποιεί Socialtext wiki για να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφορίας ανάμεσα στις ομάδες εργασίας της. Η Yahoo χρησιμοποιεί πρόγραμμα Twiki για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλεί η απόσταση στα μέλη των ομάδων της. Η Michelin της Κίνας επίσης χρησιμοποιεί Twiki σαν εργαλείο διαχείρισης γνώσης. Άλλες εταιρείες είναι: Kodak, Singular, Disney, Motorola,SAP.







Βιβλιογραφία:


















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου