ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Εργασία στο Μάθημα : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Υπεύθυνοι Καθηγητές : κος ΚΟΥΛΟΥΚΤΣΗΣ
κος ΚΟΛΟΒΕΤΣΙΟΣ
ΘΕΜΑ :
«WIKIS ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Σπουδάστρια :
Μπέφα Θεοδώρα
ΛΑΡΙΣΑ 2011
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Σελ.:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ 03.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 04.
ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
WIKIS ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 05.
1. Εισαγωγή 05.
2. Υπηρεσίες Wikis 07.
3. Wikis και επικοινωνία 08.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 13.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 15.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Wikis είναι ιστοσελίδες ή σύνολα ιστοσελίδων που συναντώνται στον παγκόσμιο ιστό. Η διαφοροποίησή τους από τις συμβατικές ιστοσελίδες, έγκειται στην δυνατότητα που παρέχουν σε οποιονδήποτε τις επισκέπτεται, να παρεμβαίνει στο περιεχόμενό τους τροποποιώντας το. Αναλόγως των προδιαγραφών, οι χρήστες θα πρέπει να διατηρούν ή να ενεργοποιούν κάποιον λογαριασμό χρήστη ή μπορεί ελεύθερα να έχουν δικαίωμα συνεισφοράς. Δυνατοτήτων συνεισφοράς και επεξεργασίας σελίδων εξαιρούνται οι χρήστες των οποίων τα σχετικά δικαιώματα έχουν αφαιρεθεί από τους διαχειριστές των ιστοτόπων για οποιουσδήποτε λόγους (όπως σε περιπτώσεις παραβίασης κανόνων).
Η επεξεργασία των σελίδων υλοποιείται με χρήση απλοποιημένων γλωσσών σήμανσης (markup language). Γενικεύοντας και σύμφωνα με τους Klamma et al., 2008 τα Wikis αποτελούν κοινωνικά δίκτυα καθώς στα πλαίσια τους παρατηρούνται αλλαγές τόσο στους κόμβους του δικτύου (τις σελίδες των Wikis) όσο και στις σχέσεις μεταξύ των κόμβων.
Τα Wikis συναντούν σειρά σεναρίων εφαρμογής, όπως η δημιουργία συνεργατικών ιστοσελίδων και οι ιστοσελίδες δικτυακών κοινοτήτων. Χαρακτηριστικό, αν όχι το γνωστότερο, παράδειγμα Wiki, αποτελεί η Wikipedia, η μεγαλύτερη δικτυακή, συνεργατική, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια. Ωστόσο, εφαρμογές των Wikis συναντώνται και σε επιχειρησιακό επίπεδο, κυρίως στις περιπτώσεις των ενδοδικτύων (intranets) και των συστημάτων διαχείρισης γνώσης και πληροφοριών.
Η παρακάτω εργασία, πραγματεύεται την εφαρμογή των Wikis στην επικοινωνία, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των Wikis στην επικοινωνία.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η πρώτη εφαρμογή τύπου Wiki αναπτύχθηκε το 1994 από τον Ward Cunningham, έναν Αμερικανό προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Σύμφωνα με τον Cunningham, το WikiWikiWeb (γνωστό και σαν WardsWiki), αναπτύχθηκε με σκοπό τη διευκόλυνση στην ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των προγραμματιστών με έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο. Ο Cunningham περιγράφει το Wiki του ως «την απλούστερη online βάση δεδομένων που θα μπορούσε να λειτουργήσει».
Η ονομασία του Wiki προέρχεται από την χαβανέζικη λέξη “Wiki” που σημαίνει “γρήγορα”. Ο συνειρμός προέκυψε από την σκέψη του Cunningham να ονομάσει το WikiWikiWeb σαν “QuickWeb” δεδομένου ότι υποστήριζε την εύκολη και ταχεία επεξεργασία των ιστοσελίδων του από τους χρήστες. Σε αντικατάσταση του “Quick”, ο δημιουργός επέλεξε την χαβανέζικη λέξη, ενθυμούμενος το Wiki Wiki Shuttle, το τακτικό δρομολόγιο που συνέδεε τους τερματικούς σταθμούς του Διεθνούς Αεροδρομίου της Honolulu. Με την επικράτηση του όρου Wiki, προτάθηκε η επέκταση των αρχικών στην φράση “What I Know Is”.
Από το 2000 και έπειτα η αποδοχή των Wikis στα πλαίσια των επιχειρήσεων έλαβε ιδιαίτερες διαστάσεις με συνήθεις εφαρμογές την υποστήριξη επικοινωνίας μεταξύ των μελών εργασίας ενός έργου (project communication), τα εσωτερικά δίκτυα επιχειρήσεων (intranets) και τη συνεργατική σύνταξη εγγράφων (κυρίως για τεχνικού σκοπούς). Οι Adobe, Intel και Microsoft αλλά και το FBI είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα εφαρμογών επιχειρησιακών Wikis (enterprise ή corporate Wikis). Επιτυγχάνεται κατ’ αυτό τον τρόπο η ταχύτερη, οικονομικότερη και απλούστερη (τουλάχιστο συγκριτικά με μία κεντρικά ελεγχόμενη «αποθήκη πληροφοριών») διαμοίραση πληροφοριών μεταξύ των επιχειρησιακών χρηστών. Πολλές φορές μάλιστα τα επιχειρησιακά Wikis αντικαθιστούν τα, κατά τα άλλα, στατικά ενδοδίκτυα (intranets). Ακόμη όμως και στη βιβλιογραφία παρουσιάζονται διάφορες θεωρητικές προτάσεις Wiki εφαρμογών άλλοτε με έμφαση στο σημασιολογικό περιεχόμενο και άλλοτε με κατεύθυνση στην εξυπηρέτηση δεδομένων αναγκών, όπως αυτών της διαχείρισης προσωπικής γνώσης.
ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
WIKIS ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
1. Εισαγωγή
Οι Wiki εφαρμογές, υποστηρίζουν την επεξεργασία ιστοσελίδων που ήδη υπάρχουν ή και τη δημιουργία νέων στα πλαίσια του ιστοτόπου όπου φιλοξενούνται, απλά χρησιμοποιώντας κάποιον web browser χωρίς επιπλέον εφαρμογές ή επεκτάσεις λογισμικών προγραμμάτων. Συσχετίζοντας τη θεματολογία και τα γραφόμενα στις ιστοσελίδες που καταχωρούνται ή επεξεργάζονται, υποστηρίζεται η υπερσύνδεση περιεχομένου (όπως για παράδειγμα ανακατεύθυνση, μέσω υπερσυνδέσμου, από μία λέξη που παρουσιάζεται σε ένα άρθρο, στο αντίστοιχο άρθρο που αφορά την εν λόγω λέξη) η οποία μάλιστα διενεργείται σχεδόν διαισθητικά και ιδιαίτερα απλοϊκά, υποδεικνύοντας μάλιστα αν υπάρχει κάποια σελίδα που να αφορά στην εκάστοτε εστιαζόμενη λέξη. Τα Wikis (σύμφωνα με την φιλοσοφία ανάπτυξής τους) δεν αποτελούν επίσημες ιστοσελίδες που απευθύνονται σε εξεζητημένους χρήστες / επισκέπτες, αλλά σε αντιδιαστολή, επιχειρούν να ενεργοποιήσουν και να εμπλέξουν τους επισκέπτες σε μία διαρκή διαδικασία ενημέρωσης, επεξεργασίας, δημιουργίας και συνεργατικής τροποποίησης των ιστοσελίδων που φιλοξενούν.
Η διαδικασία του “εμπλουτισμού”, υλοποιείται μέσω ενός απλού συστήματος με χρήση γλώσσας σήμανσης που διαχειρίζεται μέσω του browser του χρήστη. Έτσι δημιουργείται το Wiki, που αποτελεί το σύνολο των σελίδων Wiki (Wiki pages) που διατηρεί στο σύνολό του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία - κατά προσέγγιση - βάση δεδομένων αναζήτησης, ανεύρεσης και προβολής πληροφοριών.
Τα συστήματα των Wikis μπορεί να ενδυναμώνουν την διαδικασία «εμπλουτισμού» των σελίδων με δυνατότητα προβολής προεπισκόπησης των υπό επεξεργασία στοιχείων πριν την τελικής καταχώρησή τους, χωρίς ωστόσο η πρακτική αυτή να αποτελεί πάγιο κανόνα των συστημάτων Wikis - ίσως μάλιστα να συμβαίνει και το αντίθετο, δηλαδή να μη προβλέπεται προεπισκόπηση των τροποποιημένων στοιχείων παρά μόνον απ’ ευθείας επισκόπηση της ήδη τροποποιημένης καταχώρισης. Για την επεξεργασία των σελίδων, αναλόγως της τεχνολογίας και των προδιαγραφών των συστημάτων, μπορεί να απαιτείται οι χρήστες να ενεργοποιούν κάποιον λογαριασμό, για την πιστοποίηση της ταυτότητάς τους από το σύστημα και κατ’ επέκταση για την απλοποίηση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας καταχώρησης επεξεργασμένων στοιχείων, αλλά και για την άμεση υπογραφή των κειμένων που καταχωρούνται. Συναντώνται όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες τα συστήματα δεν προαπαιτούν κάποια ενεργοποίηση λογαριασμού από πλευράς του χρήστη, αδυνατώντας έτσι να μετριάσουν και να ελέγξουν την κατάχρηση του συστήματος ή την παραβίαση των όρων και κανόνων επεξεργασίας. Οπωσδήποτε παρόμοιες παραβιάσεις μπορούν να παρατηρηθούν ακόμη και σε περιπτώσεις εγγεγραμμένων χρηστών που διατηρούν λογαριασμούς, ωστόσο ο έλεγχος των χρηστών βάσει λογαριασμών και ιστορικού δραστηριότητας, υποστηρίζει την αποφυγή ή έστω μετρίαση ανεπιθύμητων σεναρίων.
Στα Wiki, συναντάμε το στοιχείο της συνεργατικότητας. Η συνεργατικότητα στην περίπτωση χαρακτηρισμού των συστημάτων λογισμικού των Wikis αναφέρεται στο σχεδιασμό τους (των λογισμικών) κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζεται η συμμετοχή και σύμπραξη των χρηστών προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου.
Συσχετίζοντας τη θεματολογία και τα γραφόμενα στις ιστοσελίδες που καταχωρούνται ή επεξεργάζονται, υποστηρίζεται η υπερσύνδεση περιεχομένου (όπως για παράδειγμα ανακατεύθυνση, μέσω υπερσυνδέσμου, από μία λέξη που παρουσιάζεται σε ένα άρθρο, στο αντίστοιχο άρθρο που αφορά την εν λόγω λέξη) η οποία μάλιστα διενεργείται σχεδόν διαισθητικά και ιδιαίτερα απλοϊκά, υποδεικνύοντας μάλιστα αν υπάρχει κάποια σελίδα που να αφορά στην εκάστοτε εστιαζόμενη λέξη.
2. Υπηρεσίες Wikis
Τα wiki υποστηρίζουν δύο επίπεδα πρόσβασης, αυτό του κοινού χρήστη και αυτό του διαχειριστή με επιπλέον δικαιώματα διαχείρισης και ελέγχου των πληροφοριών. Υποστηρίζουν την ανωνυμία των χρηστών, έτσι κάθε εξουσιοδοτημένος ή μη χρήστης μπορεί να προσθέτει, να επεξεργάζεται και να διαγράφει υπάρχον περιεχόμενο στην ιστοσελίδα. Παράλληλα τα wiki έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τις πρόσφατες μεταβολές (Recent changes: λίστα με όλες τις τελευταίες αλλαγές), επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση μεταξύ των χρηστών για το θέμα που αναφέρεται η κάθε σελίδα του wiki και την αναζήτηση σε πλήρες κείμενο. Για να φέρει μία μηχανή αναζήτησης, όπως το Google και το Yahoo, αποτέλεσμα από ένα wiki, θα πρέπει να έχει γίνει διασύνδεση στο wiki από κάποια ιστοσελίδα.
Τα διάφορα wikis λογισμικά διαθέτουν, λοιπόν, εργαλεία αναζήτησης, μέσα στο υλικό, πλοήγησης, πρόσφατες αλλαγές, ιστορικό προηγούμενων μορφών της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Τέτοιο λογισμικό είναι το Twiki (http://twiki.org/) και το Phpwiki (ittp://phpwiki.sourceforge. net/), τα οποία είναι ανοικτού κώδικα, και για εμπορικές εφαρμογές υπάρχει το ProjectForum (http://www.projectforum.com/).
Ο μηχανισμός υπηρεσιών Wikis, θα μπορούσε να περιγραφεί ως μία διαδικασία κατά την οποία :
• Η οπτική αποτύπωση της διαδικασίας αυτής, περιλαμβάνει το σύνολο των χρηστών (users) οι οποίοι επεξεργάζονται (edit) σύνολα άρθρων (articles) δομώντας τελικά σύνολα σελίδων άρθρων (archives). Τα σύνολα αυτά αποτυπώνονται στη γραφική αποτύπωση που ακολουθεί (Εικόνα 1).
Οι χρήστες επεξεργάζονται συνεργατικά (συγγράφουν, διορθώνουν, συζητούν) άρθρα (ή άλλες καταχωρήσεις) που αφορούν επιλεγμένα θέματα, δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα σύνολο σελίδων (από άρθρα) στα πλαίσια του Wiki.
Εικόνα 1. Αποτύπωση του Μηχανισμού Δικτύωσης των Υπηρεσιών Wiki σε Επίπεδα Ανάλυσης και Συνόλων
Το σύνολο των χρηστών αποτελείται από μεμονωμένους χρήστες αλλά και ομάδες χρηστών, αντίστοιχα η συνεργατική επεξεργασία μπορεί να περιλαμβάνει συγγραφή, διόρθωση ή / και διαγραφή άρθρων, ενώ τέλος το σύνολο των σελίδων άρθρων αποτελείται όλα τα άρθρα που έχουν επεξεργαστεί συνεργατικά οι χρήστες στα πλαίσια του εκάστοτε Wiki.
3. Wikis και επικοινωνία
Τα wiki υποστηρίζουν μια νέα μορφή διαλόγου - επικοινωνίας χρηστών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα wiki υποστηρίζει και, πιο συγκεκριμένα, ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών, την ανταλλαγή αρχείων και την ελεύθερη δημοσίευση στο διαδίκτυο. Κάποιες κοινές μορφές χρήσης ενός wiki είναι η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων υπερκειμένων για έρευνα και συγγραφή, για διαχείριση γνώσης, ως συνεργατικό εργαλείο για τη δημιουργία και διαμόρφωση κειμένων τα οποία χρειάζονται συχνή ενημέρωση και ανανέωση.
Σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον τα wiki επιτρέπουν την ανταλλαγή απόψεων, το σχολιασμό ιδεών και την ομαδική διαμόρφωση ανεπίσημων κειμένων, πριν την επίσημη δημοσίευσή τους. Μπορούν να λειτουργήσουν σαν εικονικά εργαστήρια, ως ασύγχρονο μέσο επικοινωνίας ήιστοσελίδα ενός μαθήματος. Χρησιμοποιούνται και για την καταγραφή σημειώσεων από ένα γεγονός που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα ένα συνέδριο ή ένα μάθημα. Παρέχουν ευκολία στη δημιουργία και αναβάθμιση περιεχομένου, στη δημιουργία υπερσυνδέσμων και την αποφυγή των broken links, λόγω της συμμετοχής πολλών ατόμων και όχι μόνο ενός.
Σε μία βιβλιοθήκη ένα wiki μπορεί να λειτουργήσει σαν αποθετήριο γνώσης, χωρίς την απαραίτητη μεσολάβηση του βιβλιοθηκονόμου, για παράδειγμα η αγαπημένη ιστοσελίδα, λίστα με προτάσεις βιβλίων ή τα καλύτερα βιβλία (book rating), FAQ, σελίδες που είναι εύκολο να δημιουργηθούν και να ενημερώνονται από τους ίδιους τους χρήστες μέσα από ένα wiki λογισμικό.
Τα wikis όχι μόνο καταργούν τη γραμμική συγγραφή και ανάγνωση ενός κειμένου, αλλά είναι πιο αποτελεσματικά από μία στατική ιστοσελίδα, γιατί τη θεματική δομή και δημιουργία τους αναλαμβάνουν και οι χρήστες. Βέβαια, κάποιοι από αυτούς θα προτιμούσαν να φτάνει η πληροφορία μέσω e-mail ή RSS - news aggregator, αλλά σε αυτή τη περίπτωση δε θα μπορούν να έχουν το ρόλο του συνδιαμορφωτή της πληροφορίας αυτής.
Πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη χρήση αυτού του εργαλείου, διότι έτσι χάνουν τον έλεγχο της πληροφορίας. Αλλά, κατά βάση, τα wikis στηρίζονται στην υιοθέτηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αναγνώστες - χρήστες - συνδιαμορφωτές της πληροφορίας. Γι' αυτό το λόγο κάποια wikis λειτουργούν μόνο με εξουσιοδοτημένους χρήστες, κάποια άλλα ζητούν την επιβεβαίωση του διαχειριστή πριν την δημοσίευση στο διαδίκτυο. Όλες αυτές οι επιπλέον δυνατότητες όπως η παρακολούθηση των αλλαγών, η δυνατότητα ανάκτησης προηγούμενων «εκδόσεων» μίας ιστοσελίδας, η διαγραφή ανεπιθύμητου υλικού αποτελούν πρόσθετες εγγυήσεις για την εγκυρότητα του περιεχομένου ενός wiki.
Εικόνα 2: Η αρχική σελίδα του WikiTravel, που ξεκίνησε το 2003
Σήμερα το μεγαλύτερο wiki είναι η Wikipedia. Ιδρυτής της είναι ο Jimmy Wales και φιλοξενείται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Wikimedia. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001 από τη Nupedia, μια μορφή ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας, της οποίας όμως τα λήμματα ήταν αρκετά περιορισμένα στο αριθμό, λόγω των αυστηρών κριτηρίων. Η Wikipedia έχει εναποθέσει τη δύναμη της γνώσης στα χέρια των χρηστών. Η ίδια η δομή της εγκυκλοπαίδειας ενθαρρύνει τον οποιοδήποτε να δημοσιεύσει ό, τι θέλει «ατιμώρητα».
Πρόκειται για ένα καλά διοικούμενο δικτυακό τόπο ο οποίος χρησιμοποιεί τη γνώση των πολλών για να δημιουργήσει ενημερωμένα και καλογραμμένα άρθρα. Τα άρθρα έχουν δομή στο περιεχόμενό τους, με υπερσυνδέσμους σε άλλες σελίδες της Wikipedia ή σε άλλες ιστοσελίδες. Λήμματα που δεν είναι ολοκληρωμένα έχουν ανοικτή πρόσκληση για «συγγραφή» και συνδρομή στο περιεχόμενό τους.
Τα άρθρα της Wikipedia, που θέλουν συμπλήρωμα και καλούν τους χρήστες γι' αυτό, λέγονται «stubs». Η σελίδα «recent changes» περιλαμβάνει τις πρόσφατες αλλαγές στα λήμματα, η σελίδα «history» έχει τις αλλαγές του κάθε λήμματος, καθώς επίσης μπορεί να υπάρχει και σελίδα «discussion» για συζήτηση και σχόλια για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου λήμματος.
Στόχος της Wikipedia είναι η δημιουργία μιας ελεύθερης, με παγκόσμια πρόσβαση, εγκυκλοπαίδειας που να εξασφαλίζει απεριόριστη πρόσβαση στη γνώση. Σήμερα, με καθημερινή ενημέρωση από χρήστες σε όλο τον κόσμο, υπάρχει σε περισσότερες από 200 γλώσσες, εκ των οποίων 185 είναι ενεργές. Στην αγγλική έκδοση τα λήμματα είναι 734.967 και χωρίζονται σε 10 θεματικές κατηγορίες καθώς επίσης δίνεται δυνατότητα για αναζήτηση με λέξη - κλειδί. Το βάθος και το εύρος ενός θέματος που καλύπτεται από την Wikipedia εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους τους χρήστες και από το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο θέμα.
Το πλήθος των λημμάτων σε κάθε γλώσσα της Wikipedia καθώς και το μέγεθος της κάθε «εθνικής» Wikipedia φανερώνει και το βαθμό διείσδυσης του Internet σε παγκόσμια κλίμακα. Στην ελληνική γλώσσα, η Wikipedia ξεκίνησε το 2002 και σήμερα διαθέτει 5399 λήμματα. Στην ελληνική Wikipedia έχουν γίνει μέχρι σήμερα 4165 αναγνώσεις, 51.626 επεξεργασίες λημμάτων, και υπάρχουν 1014 εγγεγραμμένοι χρήστες και 6 διαχειριστές - επιμελητές.
Το ότι η Wikipedia γίνεται από εθελοντές και μέσα από συμμετοχικές διεργασίες είναι κάτι θετικό. Χρησιμοποιώντας τη γνώση των πολλών, η Wikipedia δημιουργεί άρθρα που αποτελούν μία πρώτη πηγή γνώσης, ένα αρχικό εργαλείο για την έρευνα και πρέπει να αξιολογείται όπως όλα τα πληροφοριακά έργα.
Ενδεχομένως να ξεπερνά μία εμπορική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια σε μέγεθος, δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για την ποιότητα με σιγουριά. Με βάση βασικά κριτήρια αξιολόγησης ιστοσελίδων, η Wikipedia αμφισβητείται ως προς την ακρίβεια, γιατί δεν γνωρίζουμε την πηγή προέλευσης των πληροφοριών, την πληρότητα, γιατί δεν αναπτύσσονται όλα τα άρθρα εξίσου και υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθεί ή να χαθεί χρήσιμο υλικό, την ουδετερότητα στην άποψη των «συγγραφέων» και την αξιοπιστία, γιατί η λαθεμένη πληροφορία δεν εντοπίζεται πάντα από τους επιμελητές. Σύμφωνα με την IBM, τα λάθη που γίνονται από τους χρήστες, εντοπίζονται γρήγορα, σε λιγότερο από δύο λεπτά, από εθελοντές «επιμελητές - εκδότες», κι έτσι ενδεχομένως να μην προλάβει να τα δει κανείς.
Εικόνα 3. Σελίδα της Wikipedia
Η Wikipedia αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές επικοινωνίας μέσω wiki.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί επ’ ακριβώς ο αριθμός των wikis, ούτε και ο ρυθμός εξάπλωσης τους, γιατί πρόκειται για ένα φαινόμενο που βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη. Οι χρήστες του διαδικτύου σήμερα για την ενημέρωσή τους και την απομακρυσμένη επικοινωνία με τους άλλους χρησιμοποιούν υπηρεσίες, όπως οι μηχανές αναζήτησης, τα δωμάτια συζητήσεων, ή αλλιώς chat rooms, και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Tα wikis δίνουν στους χρήστες του διαδικτύου τη δυνατότητα για πραγματική συμμετοχή σε ό, τι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Τα χαρακτηριστικά των wikis είναι :
• δίνουν τη δυνατότητα για δημοσίευση χωρίς να απαιτούνται γνώσεις HTML ή κάποιο λογισμικό δημιουργίας ιστοσελίδων, αλλά με εργαλεία - λογισμικό που εγκαθίστανται εύκολα και έχουν μηδενικό ή πολύ χαμηλό κόστος. ενισχύουν τη συνεργασία και το διάλογο - συνεργατικά κείμενα δημιουργούνται από χρήστες, πολλές φορές ανώνυμους. Η συμβολή του κάθε χρήστη στη διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου δίνει τη μορφή ενός διαλόγου. Τα εργαλεία αυτά αποτελούν μηχανισμό επικοινωνίας, διαμοιρασμού πόρων και εντοπισμού μελών μίας online community.
• επαναπροσδιορίζουν το πώς η πληροφορία μοιράζεται, γίνεται προσβάσιμη και δημοσιεύεται, και προσθέτουν νέες διαστάσεις στο πώς οι βιβλιοθηκονόμοι αναζητούν και παρέχουν πληροφορίες στους χρήστες, μιας και αποτελούν πηγές ανεπίσημης πληροφορίας και κατά συνέπειας πληροφόρησης.
• είναι βάση για ηλεκτρονική δημοσίευση - push-button publishing, όπως αναφέρεται από την ιστοσελίδα του Blogger της Google - και για διαχείριση γνώσης.
• τα wikis δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη θεματική κατηγοριοποίηση.
Οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ή να επεξεργαστεί κάτι σε ένα wiki, αλλά ταυτόχρονα έχει τα ίδια δικαιώματα στο να αποσύρει ή να καταστρέψει υλικό.
Τα wikis αποτελούν εύκολες μορφές σύγχρονης επικοινωνίας. Είναι εργαλεία που βελτιώνουν την αμφίδρομη επικοινωνία και εξασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση στη γνώση. Ξεκίνησαν και είχαν εφαρμογή αρχικά σε τοπικά δίκτυα, στο πλαίσιο μίας επιχείρησης, και διαδόθηκαν ευρέως με τον παγκόσμιο ιστό.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• http://www.onlineinformation.co.uk/2004proceedings/thursam/clyde_1.pdf,
• http://www.opendemocracy.net/media-edemocracy/debate.jsp,
• http://www.ariadne.ac.uk/issue42/web-focus
• http://cimc.education.wisc.edu/help_instruction/Instruc_Materials/weblogswla.pdf,
• http://www.kmconnection.com/Why_communication_is_the_answer.htm,
• http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Why_Wikipedia_is_not_so_great,
• http://ta-nea.dolnet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου